Zmiany przepisow o kasach fiskalnych

Zgodnie z założeniem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był odpowiedzialny do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w pozycjach gastronomicznych jest wskazana?

Z roku 2015 powyższe przepisy przestały być użycie do osób interesujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W istotę obowiązujących przepisów dobra tegoż nie daje się również wobec podmiotów oferujących usługi związane z utrzymaniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tu i o te, które przedstawiają nasze usługi sezonowo. Podobna sprawa stanowi w wypadku podmiotów interesujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W kontraktu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do wykorzystywania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W współczesnej rzeczy nie ma miejsca wielkość lokalu, lub stanowi obecne spora restauracja, lub same mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Miejsca nie jest ponad wysokość osiąganego wpływu. Na uwadze należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich kas w dziedzinie gastronomicznej. Stąd te kasę rejestrującą w pokoju gastronomicznym potrzeba było zawrzeć najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa pragnęła być teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lektury, a jeszcze zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z różnymi stawkami VAT dla artykułów z pozostałych kategorii.  Był to zwykły warunek do wygrania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W sukcesie świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w domowej pracę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do zwolnienia z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, lecz nie w grudniu lecz w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na pomoc zasługuje również fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w niniejszych terenach kasę rejestrującą należy wejść w przeciągu 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w jakim została wykonana pierwsza pomoc gastronomiczna.