Worki prozniowe a roztocza

Na blogu autora

Pakowanie produktów spożywczych w postępowanie próżniowy, jest jedną z najprawdziwszych dróg bezpiecznego przechowywania żywności. Produkty należy pakować w właśnie do tego dane woreczki próżniowe.
Do pakowania próżniowego najczęściej obraca się gładkie worki typu PA/PE. Istnieją obecne niedrogie opakowania, tanie w dalekich rozmiarach, oraz grubościach. Worki powinny istnieć niezwykle pomocnej form, pozbawione smug i przebarwień. Wybór woreczka zależny jest z produktu, jaki dysponuje być zapakowany. Do pakowania bardzo trwałych serów, lub kości, zalecane jest zastosowanie woreczków o największych parametrach grubości, skoro są mniej wytrzymałe na rozerwanie. Grubszych worków bierze się i do pakowania towarów szybko zmniejszających się, przeznaczonych do ekspozycji, lub kiedy traktują być długo przechowywane. Woreczki PA/PE, dedykowane są dla pakowarek komorowych i używane do pakowania mięsa, wędlin, ryb, serów, warzyw, a nowych materiałów. Najczęściej z formy pakowania próżniowego za pomocą pakowarek komorowych, korzystają zakłady przetwórstwa spożywczego, gdzie pakuje się duże grupy żywności, i wielkie sieci handlowe, czy magazyny. Początkiem stanowi kluczowy wydatek zakupu pakowarki komorowej.
Różnym rodzajem opakowań próżniowych, są woreczki moletowane. Taki sposób folii, poświęcony jest dla urządzeń bezkomorowych, które działają do pakowania niewielkich partii produktów. Woreczki moletowane, korzystają z samej, lub obu stron przetłoczenia, które potrafią zawierać rozmaite wzory, np. kropki, linie, kratki, itp. Stanowi więc odpowiednie, aby sprawnie odprowadzić powietrze, ponieważ pakowanie bezkomorowe kończy się na zewnątrz, oraz do urządzenia, wkładany jest jedynie brzeg folii, w końcu zgrzania. Woreczki tego gatunku, sprzedawane są w całości rolki, dzięki temu można nabyć opakowanie dowolnej długości, co powoduje na pakowanie produktów o większych kształtach np. kiełbasy, lub ryby. Pakowarki bezkomorowe kierowane są zwłaszcza dla gospodarstw domowych, małej gastronomi, oraz małych sklepów. Koszt zakupu jest niewielki, waha się od kilkudziesięciu do około półtora tysiąca, w relacji od producenta.
W urzędach mięsnych, często wykorzystuje się worki termokurczliwe. Cechują się wysokim połyskiem i parametrem obkurczu powyżej 40 %. Dzięki temu pakowane mięso wygląda estetycznie, co przykuwa uwagę klienta.