Reczna produkcja czekolady

Czekolada stanowi drinkiem spośród najbardziej atrakcyjnych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, stosuje się ją w wielu możliwościach. W niemal wszystkim sklepie można osiągnąć wyroby czekoladowe w różnych postaciach. Modna jest jednocześnie czekolada mleczna kiedy również ciężka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym stanem jej robienia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest ludzie obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w produktu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w współzależności od tego jaki materiał chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w procesie automatycznym. Po przekroczeniu tych procesów przedstawia ona budowę sypką, którą wspomina się prószem. Stanowi on budzony procesom konszowania. Do prac czekolady konieczne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej stosowane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się także na gorąco jak natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji podejmuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i wyjątkowy połysk.