Marzenia o wlasnej restauracji

Marzenia dzieci dotyczące ich przyszłych zawodów oscylują w okolicach zawodów mundurowych. Wielu chłopców chce zostać policjantami lub strażakami, pojawiają się też kosmonauci, którzy zasadniczo też mają pewien rodzaj munduru. Z kolei dziewczynki częściej wolą zawody związane z kontaktem z drugim człowiekiem: sprzedawczyni, nauczycielka, aktorka.

pakowarki

Mimo to na pewnym etapie zarówno w głowach chłopców, jak i dziewcząt pojawia się jeden wspólny mianownik: kucharz. Nosi specyficzny strój, który można uznać za mundur i pracuje wśród ludzi.
Niestety nie wszyscy mają talent kulinarny i nie warto się oszukiwać, że może jednak kiedyś osiągnie się stan, w którym bez problemu będzie się rozstrzygać czy dodane przyprawy wzmacniają smak potrawy, czy też go przytłumiają. Niektórzy po prostu mają talent do czegoś innego.
No to co zrobić, gdy tak bardzo chciałoby się mieć kuchnię w miejscu pracy, a nie można zostać kucharzem? Jest kilka rozwiązań, jedne bardziej, inne mniej ambitne. Zawsze jest zapotrzebowanie na kelnerów albo bezpośrednio w kuchni na zmywaku. Dla osób z większą wiedzą specjalistyczną może się znaleźć miejsce pracy w roli managera sali restauracyjnej lub zaopatrzeniowiec. A ci najbardziej ambitni i z głową na karku mogą założyć własną restaurację.
Wiąże się to z załatwianiem wielu spraw, pozwoleń i stosami dokumentacji. Na początek trzeba założyć własną działalność gospodarczą i znaleźć odpowiedni lokal. Nie ma co ukrywać: początkowy kapitał osoby pragnącej otworzyć restaurację musi być wysoki. Poza tym potrzebne są wszelkiej maści upoważnienia dotyczące gotowania w danym lokalu. W tym celu trzeba udać się do kilku urzędów oraz sanepidu. W następnej kolejności trzeba się zastanowić nad systemem wywietrzników. Okapy są niezbędne, jednak może się okazać, że system odpowietrzania wcale nie jest taki łatwy do zamontowania, jeśli restauracja będzie się znajdować w piwnicy budynku w starym typie zabudowy.
Oczywiście nie można zapominać o tym, że w kuchni potrzebne są urządzenia dla gastronomii. Bez nich kucharz może co najwyżej pójść po gotowe posiłki do sklepu i wydać je gościom jako swoje cudowne potrawy.
Kiedy kuchnia i sala restauracyjna są już wyposażone, przychodzi czas na zatrudnienie personelu i otwarcie lokalu.
Marzenie z dzieciństwa w końcu się spełniło!