Jak przygotowac domowy bigos

Każdy uwielbia tradycyjny, polski bigos z prawdziwej, wyhodowanej na polskiej ziemi kapusty. W zależności od regionu lub preferencji bigos może składać się z różnej kapusty. Tradycyjny bigos składa się z kwaszonej i ze słodkiej kapusty, które zostają ze sobą zmieszane. Jednak niektórzy robią ją z samej kwaszonej lub z samej słodkiej. Zależy to tylko i wyłącznie od gustu.

drukarka fiskalna novitusDrukarka fiskalna Novitus DELIO PRIME - Polkas - Kasy fiskalne, wagi Kraków


Kapustę należy posiekać bardzo drobno, gdyż tylko wtedy wydobędziemy z niej prawdziwy smak. Samym nożem może być trudno to zrobić. Warto zatem zaopatrzyć się w sklepie w szatkownice do kapusty. Są niedrogie, ale za to bardzo użyteczne i ułatwiają bardzo przygotowywanie potraw składających się z kapusty. Co prawda, ma swój rozmiar, lecz to jest nieistotne, gdyż liczy się jej wygoda. Typowa szatkownica jest zrobiona ze zwykłego drewna oraz ostrz. Podczas jej używania musimy uważać na palce, gdyż jej ostrza są bardzo ostre. Jednak przy poprawnym użytkowaniu nic takiego nie powinno się stać. Używanie jej jest bardzo proste i może to robić każdy.
Oprócz kapusty dobry bigos potrzebuje różnego mięsiwa, tj. szynka, kiełbasa, boczek lub inne, co kto lubi. Potrzebujemy jeszcze przypraw. Pieprz i sól będzie w tym przypadku sprawdzać się idealnie. Warto też dodać kiść liści laurowych, które wydobędą aromat z naszego bigosu. Do bigosu można dodać również grzyby, pieczarki, lecz nie są one niezbędne. Ogólnie bigos ma wiele odmian i w każdym domu przygotowuje się go w inny sposób i za każdym razem inaczej smakuje. Mięso można od razu wrzucić do garnka, aby ugotować z kapustą i innymi składnikami albo wcześniej upiec lub podsmażyć. Dopiero po tym, dodać je do reszty posiłku. Bigos powinno się gotować około 40 minut, aby go nie przypalić. Podczas gotowania po kuchni wydobywa się cały aromat z garnka. Można przyśpieszyć gotowanie używając szybkowaru. Dzięki niemu zamkniemy bigos, a cały aromat zostanie wewnątrz i nie będzie nam uciekał. Nada to naszej potrawie dodatkowych walorów smakowych.
Bigos jest potrawą, którą możemy serwować na różne uroczystości. Na święta, urodziny, czy przygotować dla gości. Każdy też wie, że bigos smakuje najlepiej na drugi dzień po przygotowaniu.